Przepisy
Agaty

Targ i warzywa czyli długi weekend w Badenii

Podróże

Miniony, wyjątkowo długi weekend majowy spędziłam w cudownie wiosennej Badenii, w pełnym zielonych lasów Schwarzwaldzie, konkretnie rzecz biorąc- w niemieckim Freiburgu.

Tak się doskonale złożyło, że początek maja to czas, kiedy stragany zapełniają się ty, co wiosną jest najlepsze. Młode marchewki, różowy rabarbar, jędrne szparagi. W samym centrum miasta, na placu otaczającym katedrę codziennie odbywa się targ. Klasyczny, na którym rolnicy sprzedają swoje plony. Świeże, dopiero co zebrane z pola. Wiele warzyw pochodzi z upraw ekologicznych, wszystkie są świeże i dorodne. Aż chce się gotować!

Z resztą, zobaczcie sami:

A na koniec, klasyczna Bratwurst czyli prosta smażona kiełbaska w bułce…

… dla Janka w specjalnej wersji zawiniętej w papier, sprzedawca zadbał o to, żebym nie miała po tym drugim śniadaniu za dużo prania ;)