Przepisy
Agaty

Placek cytrusowy z czereśniami

Przepisy – blog kulinarny

Jeśli śledzicie bloga, wiecie, że ostatni przepis to bezy z kremem cytrynowym „lemon curd”. Jeśli skusiliście się na ich przygotowanie, pewnie zostało Wam trochę tej cytrusowej ambrozji- dziś więc pomysł na wykorzystanie kremu.

ciasto z czereśniami i lemon curd (1)

Mocno cytrynowy (dzięki rzeczonemu dodatkowi „lemon curd”) placek z czereśniami. Cytrynowy krem dodany jest do samego ciasta, a także ułożony na wierzchu, razem z owocami. Ta podwójna dawka daje niesamowicie intensywny, cytrusowy aromat.

ciasto z czereśniami i lemon curd (2)

Muszę się przyznać, że zwykle placek ten lepiej wyrasta, tym razem jednak pomyliłam temperaturę i piekłam go w oszałamiających 120 oC, Wasz wyrośnie więc znacznie ładniej;) Wygląda jednak wyglądem, ale liczy się głównie smak, a ten jest na szóstkę z plusem (a nawet dwoma!).

ciasto z czereśniami i lemon curd (4)

Przepisu na kem cytrynowy nie będę powtarzać- znajdziecie go TUTAJ. Proporcje na blaszkę ok.20x 30 cm.

ciasto z czereśniami i lemon curd (5)