Przepisy
Agaty

15 przepisów z DYNIĄ w roli głównej
Makarony, Muffiny & babeczki, Owoce, Przepisy, Śniadania, Tarty, Vege, Warzywa
Opis

Jesień ma dla mnie smak i zapach dyni!

risotto

To wspaniałe warzywo (a w zasadzie owoc;) jest absolutnie uniwersalne. Lekko słodki smak doskonale komponuje się z daniami wytrawnymi i deserami. Dynię jeść można od rana do wieczora: zaczynamy poranek od śniadaniowych, dyniowych pankejków i przez zupy, risotto, puddingi, aż po tarty z dynia spędzamy przy stole cały dzień.

Poniżej pomysły na to, jak dynię wykorzystać w kuchni.

Najlepiej zacząć od przygotowania puree z dyni (czyli upieczenia jej, a następnie zmiksowania). Tak powstały mus jest najwygodniejszą formą, w jakiej dynię w kuchni można wykorzystać (idealną tez do zamrażania).  Zaczynamy więc od podstaw, poniżej w linku przepis na puree z dyni:

puree-z-dyni-3

 

Aromatyczne zupy z dyni :

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

DSC_1578

 

Zupa z dyni z soczewicą

zupa-dyniowa-z-soczewicą-2

 

Zupa dyniowa z soczewicą i marchewką

zupa-z-dyni-i-soczewicy-4

 

Zupa pomidorowa z dynią

zupa-pomidorowa-z-dynią-1

 

Zupa dyniowa z curry

DSC_0590-600x903

 

Dania obiadowe:

Risotto z dynią i kurkami

risotto z dynią kuchnia agaty

 

Tarta z dynią i papryką

tarta-dyniowa-1

 

Tarta z dynią o serem pleśniowym

4-8-420x278

 

Desery:

Korzenna babka dyniowa

babka-dyniowa-1

 

Babeczki z dynią i solonym kajmakiem

babeczki-dyniowe-z-solonym-karmelem-7

 

Pudding ryżowy z dynią

ryżowy-pudding-z-dynią-i-jabłkiem-1

 

Śniadanie:

Placuszki dyniowe

dyniowe-placuszki-1

 

Dyniowe placuszki na maślance

dyniowe-pancakes-6

***

SMACZNEJ JESIENI! :)