Przepisy
Agaty

Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości

Dodatki, Kuchnie świata, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa

antipasti (12)_1

Ten moment, gdy w lodówce chłodzi się wino albo ulubione piwo i planujesz co też podać gościom. Nie, nie na kolację, tylko na niezobowiązujący wieczór dla grona przyjaciół. Coś, co postawisz obok miseczki z oliwkami, chrupiącą bagietką i prostą sałatką. Coś do przygotowania na szybko i na ciepło. Oto moje propozycje!

antipasti (12)

Mam więc dwie propozycje na dania, którymi uraczyć możecie niespodziewanych gości. Lub wręcz przeciwnie, przygotować je wcześniej, a przed planowanym spotkaniem wstawić tylko na moment do rozgrzanego piekarnika. Obie bezmięsne, pełne przy tym smaku i aromatu – to smaki z południa Europy, z warzywami i suto skropione oliwą- dla mnie to najlepsze połączenie na świecie!

antipasti (10)

Proponuję pyszną prostotę. Przekąski, dla których jedynym dodatkiem powinien być chlust oliwy (extra vergine, naturalnie!), świeża bagietka. No, może jeszcze kieliszek wina ;)

antipasti (3)_1

Na początek słodkie pomidorki koktajlowe zapiekane z fetą, następnie zaś papryka (najlepiej czerwona, szpiczasta), z serowym nadzieniem. Raz, dwa, trzy …bagietki w dłoń!

antipasti (10)_1