Przepisy
Agaty

Chaczapuri – wytrawne „drożdżówki” z serem
Kuchnie świata, Pieczywo, Pizza, Przekąski, Przepisy
Opis

To przepis, który łączy ze sobą moje dwie miłości: porcję jeszcze ciepłego ciasta drożdżowego i książki kucharskie autorstwa Yotama Ottolenghi. Zawsze znajdę w nich coś interesującego, na co mam ochotę… w zasadzie zawsze!

Chaczapuri (a dokładnie chaczapuri acharuli) to łódeczki z ciasta drożdżowego wypełnione wytrawnym serowym farszem (ricotta/halloumi/feta), doprawione tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Bywają podane  z jajkiem zapieczonym na wierzchu, a wybrałam jednak wersję prostszą, żeby móc bez problemu wziąć ją ze sobą do pracy na drugie śniadanie :)

Z podanych proporcji upieczecie 4 spore chaczapuri. Podaję je w zestawie ze świeżą sałatką lub (na rozgrzewkę) w towarzystwie kubka gorącej zupy pomidorowej. I taki zestaw smakuje mi najbardziej!