Przepisy
Agaty

Chłodnik litewski (z botwiną)

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa, Zupy

 

chłodnik litewski

Od kilku lat chłodnik litewski wyjątkowo regularnie pojawia się na naszym stole i to nie tylko z powodu mojej słabości do różowego koloru- a przyznacie, że kolor ma wyjątkowo piękny! To wszystko za sprawą pysznych i zdrowych buraczków, których w nim aż pełno- tu ważna uwaga- kupując botwinę na chłodnik wybieram takie pęczki, które mają naprawdę spore buraczki. To one dają łagodny, słodki smak tej zupie. Jeśli Wasza botwina ma tylko malutkie buraczki, warto kupić dodatkowo 2-3 większe sztuki i dodać je do tej pysznej zupy- ja często kupuję w markecie pakowane, od raz ugotowane buraki- mam wtedy znacznie mniej pracy w kuchni ;)

rzodkiewki

Chłodnik  litewski to nie tylko naprawdę pyszna, ale i szalenie łatwa w przygotowaniu zupa. Kolejna zaleta- nie musicie kurczowo trzymać się proporcji. Więcej koperku lub ostrych rzodkiewek? Proszę bardzo, to tylko kwestia gustu (i zaopatrzenia lodówki) :) A skoro już o lodówce mowa, polecam przygotować chłodnik dzień przed podaniem, wszystkie składniki będą miały wtedy czas by połączyć swoje smaki w idealny bukiet!

chłodnik litewski z jajkiem

Na warsztatach przygotowywałam w tym roku chłodnik ze studentami z wymiany Erasmus. Wylizali talerze, choć (przyznacie) nie jest to danie typowe Hiszpanom czy Włochom.

Jaki nabiał wykorzystać do chłodnika litewskiego?

Możecie do przygotowania chłodnika litewskiego wykorzystać dowolny nabiał- kefir, jogurt naturalny czy maślankę, albo nasze tradycyjne zsiadłe mleko. Ja zwykle mieszam jogurt grecki (jest dość gęsty) z maślanką, bo ma łagodny, lekko nawet słodkawy smak. A ja lubię, gdy chłodnik z botwiną jest lekko słodki (jak same buraczki). Jeśli też lubicie taką delikatna zupę, proponuję kupić koncentrat buraczanego barszczu i kilka łyżek dodać do zupy- stanie się dzięki temu pięknie różowa i słodkawa.

chłodnik litewski z botwiną

W domu podajemy chłodki litewski z połówkami jajka na wierzchu. Najbardziej lubię ugotować je tak, aby żółtko pozostało tylko lekko płynne, tak pięknie wygląda wtedy na talerzu! Przed samym podaniem posypcie zupę śwież posiekaną zieleniną (koperkiem i szczypiorem), będzie wyborna!