Przepisy
Agaty

Cukinia faszerowana czarną soczewicą

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege

To kolejny przykład mojej miłości do strączkowych. Naprawdę uwielbiam soczewicę i wszelkie jej podobne. Z czarną jednak to mój debiut (wspominałam o nim na Instagramie i profilu FB bloga), urzekły mnie jej małe kuleczki i głęboki, ciemny kolor.

cukinia faszerowana czarną soczewicą (4)

Wcześniej uduszoną soczewicą nafaszerowałam okrągłe cukinie, całość zapiekłam.

cukinia faszerowana czarną soczewicą (3)

Niezużyta część farszu (kilka łyżek) posłużyła mi jako baza do przygotowania sosu do dania.

cukinia faszerowana czarną soczewicą (6)

Takie cukinie świetnie smakują jedzone ze świeżą bagietką. Czarną soczewicę kupić możecie w sklepach z żywnością ekologiczną.

cukinia faszerowana czarną soczewicą (5)

Proporcje na  4 porcje.