Przepisy
Agaty

Jabłecznik „francuski”
Ciasta, Desery, Kuchnie świata, Owoce
Opis

jabłecznik francuski (1)

Szukałam przepisu na szybkie ciasto jabłkami (takie, bez konieczności wcześniejszego przygotowywania kruchego spodu) i trafiłam na propozycję Davida Lebovitz’a- mojego ulubionego amerykańskiego cukiernika mieszkającego we Francji.

jabłecznik francuski (2)

David pisze rewelacyjnie o jedzeniu (przeczytajcie koniecznie „Słodkie życie w Paryżu” czy przepięknie wydaną „Moją kuchnię w Paryżu”).

jabłecznik francuski (4)

Ale do rzeczy- dziś szarlotka na francuską nutę- dużo w niej jabłek i … masła. Musi więc być dobra, uwierzcie na słowo! Oczywiście trochę pomieszałam w oryginalnej recepturze (oprócz jabłek dodałam też słodką, aromatyczną gruszkę i migdały), ale wyszło naprawdę dobrze :)

jabłecznik francuski (3)