Przepisy
Agaty

Domowe lody truskawkowe

Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny

domowe lody truskawkowe

Wiem, że miejsce w kuchennych szafkach się nie rozciąga i czasem trudno znaleźć w nich miejsce na kolejny sprzęt, ja się jednak poddałam i na fali tegorocznych upałów zaopatrzyłam w maszynę do lodów. I nie żałuję ani jednej wydanej na nią złotówki!

Do tej pory wydawało mi się, że zrobienie lodów w domu to jakaś wyższa szkoła jazdy, bałagan i delikatnie mówiąc średni efekt. A tu proszę: niespodzianka! Takie lody naprawdę pyszne, a przy tym dokładnie znamy ich skład. będzie w 100% naturalny! Oto przed Państwem idealne lody truskawkowe!

lody truskawkowe

Ale do rzeczy. Przy pierwszym przygotowaniu lodów zerkałam do internetowych przepisów, przy drugim dałam już się ponieść wyobraźni i szalałam z dodatkami. Owoce to mój ulubiony składnik, ale solony karmel też daje radę! Zobaczycie, kilka prostych wskazówek, mniej więcej zachowane proporcje składników i będziecie mistrzami wyrobu domowych lodów!

lody truskawkowe

Dzisiejsze lody przygotowałam z truskawek (drugi rzut w tym roku!). Zauważyłam, że warto w proporcjach zadbać o to, żeby owoców było więcej niż nabiału (w moim przypadku lekko kwaskowatego jogurtu greckiego i śmietanki). Takie lody mają intensywny, orzeźwiający smak, a zarazem kremową konsystencję. Według tych samych zasad domowe lody przygotować możecie z innych owoców, np. malin czy jagód.

domowe lody z truskawkami

Z proporcji uzyskacie ok. 12 kulek lodów.

lody truskawkowe w wafelkach