Przepisy
Agaty

Domowe pesto, bruschetta z mozzarellą i warsztaty do wygrania
Dodatki, Konkursy i Testy, Kuchnie świata, Przekąski, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

Nie znam chyba Polaka, który kuchni włoskiej nie wymieniałaby w grupie swoich ulubionych. Pizza, spaghetti, gnocchi- któż z nas ich nie kocha?!

galbani mozzarella-2

Kuchnia włoska to klasyczne połączenia smaków ze składnikami wysokiej jakości. tylko i aż tyle. Prosta recepta, by na talerzu wylądowała prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej!

włoskie-desery

Dziś proponuję jedną z moich ulubionych przystawek: to chrupiąca grzanka (podpieczona z dodatkiem dobrej oliwy), rozpływająca się w ustach mozzarella, świeże pomidory i intensywne w smaku, domowe pesto.

sery galbani (6)

Pesto w oryginalnej, włoskiej wersji to  bazylia, orzeszki piniowe, oliwa, czosnek i dojrzewający ser- parmezan (Parmigiano-Reggiano). Pozwolę sobie w tym miejscu na małe odejście od włoskiej tradycji i zachęcę do eksperymentowania. Bazylię spróbujcie zastąpić pikantną rukolą czy nawet natką młodej marchewki. Zamiast pinii- uprażcie pestki dyni lub orzechy włoskie. Kuchnia włoska to przecież także doskonała baza do zabawy z lokalnymi smakami!

sery galbani (8)

Podążając tym tropem, w zeszłym roku razem z marką Galbani zorganizowaliśmy warsztaty kuchni włoskiej właśnie. Kleiłyśmy na nich ravioli, jadłyśmy tiramisu i chrupiące bruschetty. W tym roku akcję powtarzamy!!!

sery galbani (3)

Niecierpliwie czekam więc na Wasze zgłoszenia do tegorocznej edycji wspólnego, włoskiego gotowania pod patronatem Galbani! Warsztaty odbędą się w Bydgoszczy 03.09. br. Aby wziąć w nich udział, należy pozostawić pod tym postem odpowiedź na proste pytanie: jakie jest Twoje ulubione włoskie danie, co najlepszego jadłeś/-aś na włoskich wakacjach, jakie jest Twoje włoskie kulinarne marzenie? Krótko mówić niech komentarze opływają oliwą, pachną bazylią i smakują najlepszymi serami wprost z Italii!

Na odpowiedzi czekam do północy 26.08 br. Spośród głoszeń wybiorę 4, których autorów zaproszę na autorskie warsztaty, z których nakręcimy przesmaczny film!

sery galbani (7)

Zatem do dzieła, popuśćcie wodze włoskiej, kulinarnej wyobraźni!

sery galbani (5)

________

Serdecznie dziękuję ze wszystkie zgłoszenia! Maile do Zwycięzców wysłane zostały na ich adresy mailowe podane w komentarzach 28.08 br. Gratuluję! :)