Przepisy
Agaty

Focaccia z pomidorkami, rozmarynem i fetą

Dodatki, Pieczywo, Pizza, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Vege

 

foccacia z fetą i pomidorkami (5)

Focaccia to cienki chlebek z ciasta drożdżowego, zwieńczony ulubionymi dodatkami, a podany (koniecznie!) z dobrą oliwą.

foccacia z fetą i pomidorkami (4)

 

Mój przygotowałam z dodatkiem daktylowych pomidorków, słonej w smaku fety i aromatycznego, świeżego rozmarynu.

foccacia z fetą i pomidorkami (8)

Gałązki rozmarynu świetnie sprawdzają się jako pędzelek. Wystarczy zamoczyć je w oliwie, a następnie posmarować wspomnianą focaccię, grillowane warzywa czy np. grzankę.

foccacia z fetą i pomidorkami (9)

foccacia z fetą i pomidorkami (10)

Nie muszę chyba dodawać, że focaccia najlepsza jest od razu po wyciągnięciu z pieca.

foccacia z fetą i pomidorkami (6)

Proporcje na duża blachę.

foccacia z fetą i pomidorkami (2)