Przepisy
Agaty

Grzanki z ciecierzycą i jajkiem
Jajka, Pieczywo, Przekąski, Przepisy, Śniadania
Opis

Dzisiejszy pomysł na ciepłe śniadanie to nawiązanie do klasycznego angielskiego śniadania. Nawet jeśli nie było Wam dane odwiedzić Wielkiej Brytanii, na pewno spotkaliście się w restauracyjnym czy hotelowy menu z pozycją „angielskie śniadanie”. To pożywna porcja pomidorów na ciepło, kiełbasek, boczku, pieczarek i tostów w połączeniu z fasolką w sosie pomidorowym. Teraz widzicie więc, skąd moja inspiracja.

Wiem, że nasze polskie śniadania to częściej bułeczka z twarogiem lub jajecznica, ale wierzcie mi, gdy chłód za oknem, takie danie na ciepło jedzone o poranku to prawdziwa poezja :)

Samą ciecierzycę w sosie pomidorowym przygotować możecie wcześniej i rano tylko podgrzać ją na patelni, do tego grzanki z tostera, jajko i gotowe! Jeśli zaś o poranku szkoda Wam czasu na takiego gotowanie, zjedzcie grzanki z ciecierzycą na ciepłą kolację.

Przy okazji, nie oszukujmy się, do przygotowania tego dania wybierzemy pewnie ciecierzycę w słoiku/puszce- już gotową- i nic w tym złego! Jeśli jednak masz w domu suszoną ciecierzycę, namocz ją przed gotowaniem (najlepiej przez całą noc w wodzie), a następnie zalej świeżą wodą i gotuj (bez żadnych dodatków) do miękkości (aż ziarenko chwycone między palce da się łatwo rozgnieść na miazgę).

Druga sprawa: pomidory. Wykorzystałam passatę pomidorową, jednak w sezonie pokusić się można (a wręcz należy!) o użycie świeżych pomidorów. Wystarczy pokroić je w kostkę (ok. 3 duże sztuki) i przesmażyć na odrobinie oliwy, aż się rozpadną na prawie jednolity sos.

Kolejna sprawa: dodatki. Ciecierzycę podać możecie w wersji „wege”, jak zrobiłam to ja, albo wzbogacić ją podsmażonym boczkiem, kiełbasą czy pikantnym chorizo.

Proporcje na 2 porcje.