Przepisy
Agaty

Kacze podudzia pieczone ze śliwkami i sokiem jabłkowym

Drób, Mięso, Obiady, Owoce, Przepisy – blog kulinarny

kaczka ze śliwkami (5)

To danie łączy ze sobą najlepsze smaki jesieni- rozpływające się w ustach, wolno pieczone mięso kaczki podlane sokiem jabłkowym, podane z lekko kwaskowatymi śliwkami.

kaczka ze śliwkami (8)

Cały sekret idealnej kaczki to pieczenie jej w niskiej temperaturze (150 oC). Wstawiamy do pieca i zapominamy na dobre 3 godziny. Po tym czasie dorzucamy śliwki, podpiekamy skórkę i tyle. Ot, cała filozofia!

kaczka ze śliwkami (7)

 

kaczka ze śliwkami (10)

Mięso jest tak delikatne, że do jedzenia nie potrzeba nawet noża!

kaczka ze śliwkami (1)

Proporcje na 4 sztuki podudzi.

kaczka ze śliwkami (3)