Przepisy
Agaty

Kapuśniak / kwaśnica bez mięsa

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa, Zupy

kapuściak bez mięsa kuchnia agaty (2)

Wielkimi krokami zbliża się zima, to naturalne więc, że chce się nam czegoś rozgrzewającego i „konkretnego” na obiad. Miska gorącej, gęstej od kaszy zupy z kiszonej kapusty będzie w takim wypadku idealna! Moja wersja kwaśnicy nie zawiera mięsa, ale wierzcie mi, niczego jej nie brakuje!

kapuściak bez mięsa kuchnia agaty (5)

Do przygotowania kapuśniaku wybierzcie dobrą kiszoną (nie kwaszoną!) kapustę. Posmakujcie ją przed dodaniem do zupy. Jeśli okaże się oszałamiająco słona, warto ją krótko przepłukać wodą. Nie przesadźcie jednak, kapuśniak musi być słony i kwaśny!

kapuściak bez mięsa kuchnia agaty (3)

Oczywiście dla chętnych dodatek boczku lub żeberek jak najbardziej możliwy! :)

kapuściak bez mięsa kuchnia agaty (4)