To już pewnie ostatnie dni jesieni i niedługo przywitamy białą zimę. Aby jednak cieplej na serduszkach się zrobiło, proponuję pachnące kardamonem ciasto ze śliwkami.
Żeby trochę je urozmaicić, wierzch posypałam uprażonymi orzeszkami piniowymi, a chętni mogli również polać swoją porcję odrobiną słodkiej śmietanki. Jednak i bez tych dodatków ciasto jest przepyszne!
Placek najlepszy jest moim zdaniem dzień po upieczeniu, staje się wtedy jeszcze bardziej wilgotny i aromatyczny.
- masło - 130 g (50+80)
- brązowy cukier - 1/2 szklanki
- miód - 1 łyżka
- śliwki - ok. 1/2 kg, zależy od wielkości foremki i owoców
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- kardamon - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- cukier - 3/4 szklanki
- jajko - 2 szt
- mleko - 1/2 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
Śliwki przekrój na pół i oczyść z pestek.
W rondelku rozpuść 50 g masła z brązowym cukrem i miodem. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej rozpuszczone masło z cukrem, ułóż na nim połówki śliwek rozcięciem do dołu.
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Wbijaj po jednym jajku, zmiksuj. Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, kardamonem i cynamonem. Ciągle miksując masło dodawaj na zmianę część mąki i mleko. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Wyłóż je na owoce.
Ciasto piecz przez ok. 1 godz. w temp. 180 oC, przed wyjęciem ciasta z foremki odczekaj 15 minut.





Wspaniałe smaki, uwielbiam kardamon :)
Agato, kiedy dodajesz jajka?- ja jestem początkującą w pieczeniu słodkości..
zamiast mąki pszennej, dodałam mąkę razową pszenną- i wyszło:)
jest trochę za słodkie-można dodać więcej śliwek
-
Jajka do masła z cukrem. Fajnie, że eksperyment ze mąką pełnoziarnistą się udał! Pozdrawiam!
Agato, jaka średnica formy? :)
-
ok. 20 x 30 cm, nie za duża .
Smak , a przede wszystkim zapach kardamonu poznałem dzięki przyjaciołom,którzy przed laty przywieźli go z wycieczki do Izraela. Od tamtego czasu wydaje mi się kwintesencją Orientu. Gdy znajdzie się w cieście, zmienia je nie do poznania. Smacznego :)