Przepisy
Agaty

Kaszotto z pęczaku z grzybami

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege

Kaszotto (pęczakotto?) z grzybami to jedno z moich ulubionych  jesiennych dań. Już sama kremowa konsystencja ugotowanego w bulionie pęczaku, doprawionego masłem i dojrzewającym serem sprawia, że robi się człowiekowi ciepło na serduchu.

W sezonie kaszotto najlepiej jest przygotowywać z dodatkiem świeżych grzybów leśnych, jednak  i poza nim można sobie pysznie poradzić wykorzystując do gotowania wcześniej namoczone grzyby suszone lub nawet poczciwe pieczarki czy nieco bardziej awangardowe boczniaki- koniecznie wcześniej zdrowo zarumienione na patelni.

Jeśli nie podajecie kaszotta od razu po przygotowaniu, konieczne będzie zapewne dolanie nieco wody/bulionu do dania, bo kasza z pewnością wypije wiekość płynu, a to danie ma być przyjemnie kremowe, idealne do jedzenia łyżką.

Z podanych proporcji przygotujecie obiad dla 2-3 osób.