Przepisy
Agaty

Koperkowa zupa serowa z pomidorami malinowymi
Obiady, Przepisy, Vege, Zupy
Opis

zupa serowa (2)

Wczoraj, w niezwykle upalny sierpniowy dzień, po raz kolejny gościłam w studio DDTVN przygotowując razem z marką Hochland wakacyjne dania, tym razem z pomidorami i cukinią. To takie moje letnie smaki.

zupa serowa (3)

Na pierwszy ogień poszła bardzo szybka w przygotowaniu, serowa zupa z koperkiem i kawałkami dojrzałych pomidorów w środku. Świetnie smakować będzie podana w towarzystwie grzanek!

zupa serowa (1)

Poniżej zaś moje pozostałe propozycje prosto z TV:)

 

 Serowy placek z cukinią

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 małe cukinie
1 pomidor
1 opakowanie serka do gouda z pomidorami i szczypiorkiem
3 łyżki tartego cheddara
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
1 jajko

Brzegi chłodzonego ciasta francuskiego zawiń, aby powstał wyższy rant. Całość posmaruj równą warstwą serka. Na wierzchu ułóż (nachodzące na siebie) cienkie plasterki cukinii i pomidorów. Przypraw, posyp serem, skrop oliwą. Zapiekaj do zarumienienia w temp. 220 oC, przez ok. 10-15 minut.

Pierożki calzone z serowo-warzywnym nadzieniem

1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
1 papryka czerwona
1/2 opakowania serka do smarowania gouda z warzywami
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
2 liście laurowe
cukier brązowy (do smaku)
sól, pieprz
ostra papryczka- opcjonalnie

ciasto:
mąka pszenna – 3 szklanki
drożdże instant – 2 łyżeczki
cukier – 2 łyżeczki
woda – 1 szklanka, letnia
oliwa – 2 łyżki
sól – 1/2 łyżeczki
1 jajko- do posmarowania wierzchu

Z mąki i pozostałych składników zagnieć elastyczne ciasto, wyrabiaj dobre 5 minut mikserem z hakiem, lub 10-15 ręcznie. Po tym czasie miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i liście laurowe, smaż 5 minut na małym ogniu. Dodaj pokrojony bakłażan i cukinię. Wymieszaj, smaż. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj serek i przecier, dopraw do smaku. Ostudź.

Z ciasta wykrawaj okręgi, na środek nakładaj farsz, sklejaj jak pierożki i ostaw na kwadrans do ponownego wyrośnięcia. Posmaruj wierzch jajkiem i piecz w temp. 200 oC, przez ok. 15 minut.

Faszerowana cukinia z dipem serowo-ziołowym

1/2 kg mielonego mięsa wołowego
3 średnie cukinie
1 cebula
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łodyga selera naciowego
2 pomidory
1/2 szklanki brązowego ryżu (ugotowany)
2 łyżki oliwy+ do skropienia wierzchu
sól, pieprz

1 opakowanie serka do smarowania Maasdamer
4 łyżki mleka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego tymianku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
pieprz, gałka muszkatołowa

Cukinie przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij drobno posiekaną cebulę, seler naciowy i rozmaryn. Zeszklij. Dodaj mielone mięso, a następnie  pokrojone w kostkę pomidory. Przypraw do smaku, połącz z wcześniej ugotowanym ryżem.
Farsz nałóż do połówek cukinii. Zapiecz w temp. 200 oC.
Serek podgrzej z mlekiem, dodaj zioła i przyprawy. Ciepłym polej zapieczone na złoto cukinie.