Przepisy
Agaty

Kulebiak z mięsnym nadzieniem

Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Tarty

Kulebiak przywędrował do nas ze Wschodu. W wielu domach piecze się go właśnie teraz, na Wielkanoc. Farsz może być w nim przeróżny: warzywny, mięsny lub z rybą. Moja Mama (nauczona przez Prababcię) robi go z kapustą, jajkiem na twardo i dużą ilością koperku. Mój to poniekąd dzieło przypadku- miałam kawałek cielęciny i musiałam go w jakiś smaczny sposób wykorzystać. Padło na kulebiak właśnie.

Do ciasta zamiast kwaśnej śmietany dodałam mielony twarożek. Kilka dni później przeczytałam (w „Kuchni Neli”), że Aniela Rubinstein robiła tak samo- jaki to miły dla mnie zbieg okoliczności!

W przepisie skupię się na cieście krucho-drożdżowym, bo jest naprawdę świetne i rewelacyjnie nadaje się do tego rodzaju wypieków. Co więcej można je przygotować nawet dzień wcześniej i przechować w lodówce.