Przepisy
Agaty

Langosz- węgierski fast food
Kuchnie świata, Naleśniki & placuszki, Pizza, Przekąski, Przepisy
Opis

Langosze mają jeden minus- można się od nich z łatwością uzależnić. Jeśli będąc na Węgrzech, traficie do budki, w której Pani na rozgrzany tłuszcz wrzuca krążki drożdżowego ciasta, smaży je na złoto, a następnie podaje z kwaśną śmietaną i serem, to koniec. Diety idą w zapomnienie, a langosz śnić się zaczyna po nocach.

langosze-1

Jeśli jednak akurat do Bratanków się nie udajecie, jest ratunek. Langosze smażone w domowym zaciszu! Może nie tak duże, jak oryginały (choć to tylko kwestia wprawy i wielkości dostępnej patelnie), ale na pewno bardzo smaczne!

langosze-2

Mój synek powiedział, że teraz może jeść „tylko to”. To chyba o czymś świadczy, prawda? :)

langosze-4

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 6 placków, każdy wielkości dłoni dorosłego mężczyzny.

Jeśli ciekawi Was temat, więcej  o węgierskiej kuchni możecie dowiedzieć się z mojego budapesztańskiego wpisu na blogu (TU).

A tak wygląda Agata jedząca langosza :)

budapeszt-kuchnia-agaty-70