Przepisy
Agaty

Macaroni and cheese (po mojemu)

Kuchnie świata, Makarony, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Sosy

hilocona mac'n'cheese kuchnia agaty (3)

Tę klasykę kuchni spod znaku „comfort food” bezwstydnie ściągnęłam od amerykańskich mam, które z uwielbieniem karmią swoje pociechy tym daniem, w którym każdy kęs makaronu pokryty jest idealnie kremowym, serowym sosem. To dla mnie kwintesencja miski pełnej szczęścia, uśmiecham się już na samą myśl!

hilocona mac'n'cheese kuchnia agaty (2)

Z okazji Dnia Dziecka z przyjemnością wróciłam do tego przepisu, bo mac’n’cheese zadowoli każde dziecko, to małe, i większe, mieszkające w każdym z nas ;)

Dzień Dziecka, najlepiej spędzić beztrosko, na placu zabaw, w kinie czy parku, nie ma co tracić czasu w kuchni! Obiad ma być gotowy raz-dwa-trzy, korzystam więc z kluseczek Hilcona- wystarczy podgrzać je w sosie, obiad więc gotowy mamy w błyskawiczne: 5-10 minut i możemy siadać do stołu!

hilocona mac'n'cheese kuchnia agaty (4)

Do przygotowania sosu wykorzystałam ser mimolette– jest delikatny (niektórzy mówią nawet, że pachnie karmelem!), przede wszystkim zaś charakteryzuje się pięknym kolorem. Ugotowany z nim sos wygląda niczym płynne złoto!

hilocona mac'n'cheese kuchnia agaty (5)