Przepisy
Agaty

Makaron ryżowy z pieczarkami i liśćmi kalafiora

Kuchnie świata, Makarony, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa

makaron ryżowy z piecarkami portobello (16)

To chyba wiosna pcha mnie do lżejszych dań. Lekkich, nie znaczy nijakich, bo ta miseczka pełna jest smaku!

makaron ryżowy z piecarkami portobello (13) makaron ryżowy z piecarkami portobello (14) makaron ryżowy z piecarkami portobello (15)

Danie mogłabym opisać jako #wegańskie, #bezglutenowe, a nawet #paleo. Wszystko co modne, a do tego takie dobre!

makaron ryżowy z piecarkami portobello (21)

Wykorzystałam duże pieczarki portobello (możecie je z powodzeniem zastąpić naszymi mniejszymi, „klasycznymi”), do tego papryka, czerwona cebula i tajemniczy składnik- liście kalafiora. Zostały  mi akurat po gotowanym dzień wcześniej kalafiorze. Doskonale smakują upieczone lub ugotowane!

Na wierzchu chili plus dymka- dla smaku. Całość doprawiona sosem sojowym.

makaron ryżowy z piecarkami portobello (19)

Proporcje dla 2 (bardzo) głodnych jednostek.

makaron ryżowy z piecarkami portobello (17)

A na koniec: akcent wiosenny :)

makaron ryżowy z piecarkami portobello (20)