Jakie to szczęście, że miałam w zamrażarce woreczek pełen pieczonej dyni, a jeszcze większe- że znalazłam w sklepie mrożoną, pociętą w zgrabną kosteczkę. Nie grozi mi już niedobór!
To przepis na bardzo pożywne danie, z gęstym, kremowym sosem. Dodałam do niego wszystko, co włoskie: prosciutto, mascarpone, parmezan, oliwę i pastę (makaron), oczywiście.
Miseczka takiego makaronu na pewno Was rozgrzeje. Jako ozdobę proponuję dodać do każdej porcji kilka usmażonych na oliwie listów szałwii. Jej aromat świetnie komponuje się z dynią!
- makaron jajeczny - 1 opakowanie
- dynia - 400 g
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 szt
- mascarpone - 4 łyżki
- parmezan - 3 łyżki
- szynka parmeńska - 6 plastrów
- oliwa - 3 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Na oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę szynkę, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj dynię i smaż pod przykryciem, aż stanie się miękka, ale nie rozpadnie się zupełnie.
Dodaj mascarpone oraz tarty parmezan. Wymieszaj, dopraw do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej nieco wody.
Sos podawaj z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem (sugeruję tagliatelle), dodatkowo możesz skropić go oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.





-
Mozna dodac pomidorów:)
Znalazłam mrożoną dynię i zrobiłam. Co prawda chlopak zapytał się mnie, czy to jajecznica, ale smakowało naprawdę dobrze.
Bardzo fajnie, że ograniczasz użycie w kuchni wymyślnych składników – potrawy są przystępne cenowo (nie ma napinki – tyle wydałam, a efekt jest średni), bardzo smaczne a i wykonanie jest na tyle proste, że nawet mnie – totalnemu laikowi prawie wszystko wychodzi. To dobra zachęta do eskperymentowania – zaczęłam codziennie gotować. Widzę już efekty po ubraniach, które nagle stały się jakby większe. Pozdrawiam!
Bardzo fajny przepis:) na pewno w najbliższym czasie go sprawdzę:)
Pani Agato, mam do Pani następujące pytanie: co można zrobić jak się do sosu pomidorowego np. do pizzy dodało za dużo oregano. Można jego smak jakoś zneutralizować?