Przepisy
Agaty

Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli

Makarony, Obiady, Przepisy – blog kulinarny

Makaron z kremowym sosem serowym, to brzmi pysznie, przyznacie sami! To danie na ukojenie duszy, w sam raz na rozgrzewający obiad lub leniwą kolację jedzoną pod kocem, przez telewizorem.

Jakich serów użyć do sosu?

Do przygotowania serowego sosu do makaronu użyłam dwóch rodzajów sera, zupełnie od siebie odmiennych. Pierwszy to gorgonzola– dojrzewający ser z pleśnią o intensywnym aromacie (w sklepie możecie wybrać, czy wolicie gorgonzole łagodniejszą czy bardziej ostrą w smaku). Drugi- gładki i kremowy, raczej neutralny w smaku- serek kremowy. Zestawienie tych serów sprawia, że otrzymujemy pyszny w smaku, idealnie kremowy sos do makaronu.

Do podania sosu wybrałam makaron „kokardki” czyli włoskie farfalle, z powodzeniem jednak możecie użyć inny, ulubiony kształt. Pamiętajcie jednak, aby makaron zawsze gotować al dente, mus przy ugryzieniu stawiać lekki opór pod zębami.

Na koniec mam jeszcze radę, by ten serowy sos mieszać z makaronem na moment przed podaniem (makaron wymieszany z z sosem zbyt wcześnie stanie się kleisty i suchy- pasta wchłonie sos). Jeśli sos wyda się Wam zbyt gęsty, warto odlać sobie do szklanki nieco wody po gotowaniu makaronu i dodać ją do sosu, by go rozrzedzić.