Przepisy
Agaty

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Ciasteczka, Czekolada, Desery, Przepisy – blog kulinarny

makaroniki z bezą włoską kuchnia agaty (2)

To już kolejna odsłona makaroników na blogu. Są makaroniki z kremem czekoladowym (TU PRZEPIS) i różowe makaroniki z kremem cytrynowym (TU PRZEPIS). Przyszła kolej na przepis w nieco zmienionej formie- makaroniki przygotowane na bazie włoskiej (zaparzanej) bezy.

makaroniki z bezą włoską kuchnia agaty (4)

Beza włoska to ubite białka, do których dodajemy gorący syrop cukrowy (wodę zagotowaną z cukrem). W ten sposób „zaparzamy” białka i otrzymujemy sztywną, lśniącą pianę.

makaroniki z bezą włoską kuchnia agaty (1)

Wydaje mi się, że ta metoda wypieku makaroników jest lepsza, a doskonały efekt łatwy do osiągnięcia. No, jeśli cokolwiek przy makaronikach może być łatwe… ;))))

makaroniki z bezą włoską kuchnia agaty (5)

Proporcje na ok. 20 gotowych makaroników (czyli 40 krążków).