Przepisy
Agaty

Oscypkowe koszyczki z musem z suszonych pomidorów

Przekąski, Przepisy – blog kulinarny

 

 

Jakiś czas temu wpadłam na pomysł zrobienia z oscypka małych miseczek, później napełnienia ich jakimś miłym dla podniebienia nadzieniem. Wiedziałam, że nie może być zbyt wyraziste, bo ser sam w sobie jest dość słony. Zrobiłam więc delikatny mus na bazie śmietanki z suszonymi pomidorami i lekką nutą bazyliowo- czosnkową. Jeszcze dziś powędrują z nami na sylwestrowe przyjęcie. Trzymam kciuki, żeby smakowały gościom!:)

 

Składniki (na około 40 porcji):

3/4 dużego oscypka (lub podobna ilość parmezanu)

225 ml ramy do ubijania (lub śmietanki kremówki z łyżeczką żelatyny)

60 g serka typu Philadelphia

50 g drobno posiekanych suszonych pomidorów

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

szczypta soli i pieprzu

kilka kropel soku z cytryny

ok. pełnej łyżeczki przyprawy Kamis z serii Specialite „Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem” lub pół łyżeczki suszonej bazylii i odrobina świeżego czosnku