Przepisy
Agaty

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Makarony, Podróże, Przepisy – blog kulinarny, Sosy

Wyjazd do Badenii oprócz cudownych wspomnień przyniósł ze sobą coś znacznie bardziej namacalnego- zapasy równie zielonego, co smacznego sosu z czosnku niedźwiedziego. Przełom kwietnie i maja to czas, kiedy całe połacie schwarzwaldzkich łąk pokrywaj ta niepozorna, kwitnąca na biało roślinka.

Pachnie jak delikatna odmiana czosnku, doskonale nadaje się więc jako dodatek do sałatek, zup, czy właśnie pesto.

Do zrobienia moich zapasów użyłam zielonych liści, parmezanu, oliwy i prażonych orzechów laskowych, odrobiny ziaren słonecznika i kilku kropel soku z cytryny.

Takie presto to świetny dodatek do makaronu, kanapek, mięsa. Nie tylko bardzo smaczny, ale i baaardzo zdrowy!