Przepisy
Agaty

Pieczone placki ziemniaczane z cukinią

Naleśniki & placuszki, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Warzywa

pieczone placki ziemniaczane z cukinią kuchnia agaty (2)

Nie jemy ziemniaków zbyt często, dlatego każda ich obecność na obiadowym stole to takie mini święto :) Ponieważ w tym roku zostałam ogrodniczką (przez bardzo małe „O”), mamy do przerobienia spore ilości cukinii. I tym sposobem właśnie na naszym stole zagościły pieczone placki z ziemniaków i cukinii.

pieczone placki ziemniaczane z cukinią kuchnia agaty (1)

Te pieczone placuszki (choć z powodzeniem możecie też usmażyć je klasycznie na oleju), smakują jak delikatne placki ziemniaczane. Ich wielką zaletą jest oczywiście to, że nie piją tyle tłuszczu, są więc znacznie lżejsze od tych smażonych.

pieczone placki ziemniaczane z cukinią kuchnia agaty (3)

Nasze placki podałam z gęstym jogurtem greckim i kawałkami wędzonego pstrąga (prosto z Borów Tucholskich). Do tego kropla soku z cytryny i królewski obiad podano!

pieczone placki ziemniaczane z cukinią kuchnia agaty (1)