Przepisy
Agaty

Pierniczki idealne
Boże Narodzenie, Ciasteczka, Desery, Przepisy
Opis

pierniczki-idealne-2

To ten czas, kiedy każdy kąt domu pachnie cynamonem. Pamiętam, że u mnie w domu, gdy byłam mała, o cieście na pierniczki trzeba było pamiętać w listopadzie, musiało swoje odleżakować, a upieczone ciasteczka- mieć czas, by zmięknąć. Tradycja rzecz piękna, jednak gdy czasu brakuje, nadchodzi z pomocą dzisiejszy przepis na moim zdaniem pierniczki idealne!

pierniczki-idealne-4

Do jego przygotowania użyłam cukru kokosowego, możecie zastąpić go ciemnym muscavado. I radzę naprawdę jednego z tych gatunków użyć, bo nadają pierniczkom nie tylko piękny kolor, ale i karmelowy posmak. W przepisie znajdziecie tez „golden syrup” (złoty syrop), można go już kupić w dużych marketach. Jeśli jednak do nie dostaniecie, z powodzeniem użyjcie miodu!

pierniczki-idealne-1

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 30 pierniczków, choć oczywiście ilość zależy od wielkości foremek i grubości ciasta.

pierniczki-idealne-6

****
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie wpisując „Boże Narodzenie” w wyszukiwarkę na blogu lub klikając w TEN link.

Zapraszam też do sięgnięcia po darmowy, bożonarodzeniowy e-book, jaki stworzyłam da Was jakiś czas temu. Tam inne  świąteczne przepisy! Oto LINK do niego.

Miłej lektury, udanego gotowania!

okladka