Przepisy
Agaty

Placek szpinakowy w cieście filo

Ciasta, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Tarty, Vege, Warzywa

placek szpinakowy w cieście philo (7)

Wiosna, na targu można już kupić świeży szpinak. Dziś przygotuję go w formie lekkiego placka zapieczonego w cieście filo.

placek szpinakowy w cieście philo (3) placek szpinakowy w cieście philo (4) placek szpinakowy w cieście philo (5)

Ciasto filo cienkie jest niczym pergamin. Do przygotowania całej potrawy wykorzystałam tylko 3 jego arkusze. I mimo, że posmarowane jest oliwą, to zapewne wersja znacznie zdrowsza od tej z użyciem ciasta francuskiego. Na dnie rozsypałam łyżkę tartej bułki- wchłonie ewentualny nadmiar płynów.

placek szpinakowy w cieście philo (8)

Dodatkiem do szpinaku jest tu tylko twaróg i jajka. Bardzo polski zestaw.

placek szpinakowy w cieście philo (9)

Wierzch ciasta ozdobiłam kawałkami ciasta, które dość dowolnie rozłożyłam na nadzieniu :)

Placek piekłam w żeliwnej patelni o średnicy ok.30 cm.