Przepisy
Agaty

Pomidorowy smak lata
Konkursy i Testy, Przepisy, Warzywa
Opis

Jeśli miałabym wybrać smak, jakiego zimą najbardziej mi brakuje, to na pewno  byłyby to świeże pomidory.  Dojrzałe, ciepłe od słońca, słodkie i soczyste! Kanapka z pomidorem to dla mnie kwintesencja wakacji i beztroski, posiłek wręcz idealny!

Tym bardziej cieszę się, że propozycja Almette, wspólnego gotowania z (przeuroczym ;) Davidem Gaboriaud i Madame Edith zbiegła się w czasie z pomidorowym szczytem- kiedy krzaczki pełne są idealnie dojrzałych sztuk. I tak stawiliśmy się na polu, uzbrojeni w skrzynki i całą masę entuzjazmu, żeby pomóc w zbiorach sławnemu „Panu Ziółko”.

Oczywiście to, że zajęliśmy się pomidorami nie było kwestią przypadku. Chcieliśmy podać je bowiem jako dodatek do serka Almette z (a jakże!) dojrzewającymi na słońcu pomidorami właśnie. Sama regularnie go kupuję (tak na marginesie, sernik przygotowany z Almette Śmietankowym to jakaś bajka!:), pewna więc byłam , że gotujemy z dobrym produktem. Skład Almette nie kryje w sobie żadnych niemiłych niespodzianek (nie znajdziecie tu zagęstników, barwników czy konserwantów). Zakasaliśmy więc rękawy i do dzieła!

A teraz wyobraźcie sobie. Jest wakacyjny ciepły, choć nie gorący dzień. Wieje lekki wiatr, pod starymi drzewami ustawione są drewniane stoły. Mamy kilka dobrych produktów (w gotowaniu plenerowym  nie ma co kombinować!), Pan Ziółko zabawia nas opowieściami o uprawie pomidorów (lubią piasek, nie przepadają za zbyt dużą ilością wody, potrzebują potasu w glebie) i tak sobie w duchu „slow food” wspólnie gotujemy.

 

W menu:

– Sałata z pomidorami i bobem z serkiem Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu

– Sezonowany antrykot wołowy, podany z serkiem Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu

-Gnudi z pomidorami i sosem na bazie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu (ten przepis przygotowuję razem z Davidem. Nikt nie musi mnie dwa razy do klusek pod dowolną postacią namawiać!)

Po części „techniczne” czas na relaks, rozmowy i (najważniejsze!) zjedzenie tych pyszności, jakie  ugotowaliśmy. Potrawy są lekkie, pełne przy tym smaku, naprawdę wakacyjne. W końcu pomidory to królowie lata!

Poniżej wszystkie szczegóły, abyście sami mogli spróbować, jakie smaki wyczarowaliśmy w naszej polowej kuchni:

Sałata z pomidorami i bobem z serkiem Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu

 

Składniki:

4 pomidory (np. malinowe)

200 g bobu

1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu

4 fileciki anchois

1 ząbek czosnku

4 łyżki listków estragonu (świeży)

4 kromki chleba pszenno-żytniego

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu z białego wina

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Bób ugotuj: wrzuć na wrzącą osoloną wodę i od momentu ponownego wrzenia wody gotuj 4 – 5 min. Zahartuj w zimnej wodzie od razu po ugotowaniu. Obierz ze skórki i odstaw. Kromki chleba pokrój w kosteczkę. Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż fileciki anchois wraz z czosnkiem, aż anchois się rozpadną. Dodaj kosteczki chleba i smaż aż będą chrupkie i złociste. Odstaw. Pomidory pokrój w ósemki. Wyjmij pestki i zachowaj je do kolejnego etapu przepisu. Kawałki pomidorów wymieszaj w misce z bobem, estragonem, grzankami i dopraw do smaku solą i pieprzem. Serek Almette rozmieszaj. Rozsmaruj łyżkę serka na talerzu i połóż na wierzch po łyżeczce pestek z pomidorów.  Dodaj resztę składników. Serwuj od razu.

 

Sezonowany antrykot wołowy, podany z serkiem Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu.

 

Składniki:

4 antrykoty wołowe sezonowane na mokro (pakowane są w woreczkach próżniowych)

garść pomidorków koktajlowych kolorowych

1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu

2 pomidory bawole serce

2 czarne pomidory

2 żółte pomidory

1 cebula czerwona

4 łyżki oliwy z oliwek

1 – 2 łyżki octu z białego wina

garść liści bazylii

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Wszystkie pomidory pokrój na małe kawałki. Przełóż je do miski. Dodaj cebulę pokrojoną na mandolinie w cieniutkie plasterki. Wlej oliwę, ocet i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej) podsmaż steki z obu stron (ok. 2-3 min. w zależności od grubości steków i oczekiwanego stopnia wysmażenia, zalecany medium rare). Odstaw steki na 1 min., aby „odpoczęły”. Po tym czasie przełóż steki na talerze i na każdy nałóż sporą łyżeczkę serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu. Serwuj z sałatką z pomidorów.

 

Gnudi z pomidorami i sosem na bazie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu.

 

Składniki:

gnudi:

2 opakowania ricotty

1 jajko

skórka z 1 cytryny

płaska łyżeczka soli

50 g startego parmezanu lub grana padano

mąka pszenna

 

dodatki:

1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu

2-3 pomidory malinowe

80 ml białego wytrawnego wina

2 łyżki startego parmezanu lub grana padano

kilka liści bazylii

łyżka oliwy

 

Przygotowanie:

Gnudi – w misce wymieszaj ricottę ze skórką z cytryny, jajkiem, solą i parmezanem. Dodaj tyle mąki, ile potrzeba, aby ciasto się nie kleiło. Uformuj kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Wrzuć kulki do gotującej się osolonej wody. Gnudi będą gotowe, kiedy wypłyną.

Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy, podsmaż krótko pomidory pokrojone w kawałki. Dodaj ugotowane gnudi. Wymieszaj. Wlej wino i czekaj aż alkohol wyparuje, a płyn się zredukuje. Dodaj 2 łyżki serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu i mieszaj aż powstanie gładki sos. Posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii. Serwuj od razu.

Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o pomidorach, zapraszam do lektury felietonu Davida: TUTAJ LINK.

*****

Na koniec: NIESPODZIANKA!

Na profilu FB bloga czeka na Was konkurs! Do wygrania brytyjskie (choć w minimalistycznym, skandynawskim stylu!) mini-szklarnie marki nkuku.

Klikajcie, fotografujcie i wygrywajcie- LINK TUTAJ