Przepisy
Agaty

Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny

Truskawki i rabarbar to klasyczna wiosenna para. Słodycz tych pierwszych świetnie współgra z kwaskowatym, rabarbarowym smakiem, a do tego truskawki zapewniają deserom ładny kolor (czemu w Polsce rabarbar jest głównie zielony, a nie różowy? Tego  naprawdę nie rozumiem! :)

Dzisiejsza moja propozycja to bardziej owoce zapieczone pod dwoma warstwami ciasta- kruche od spodu i kruszonka na wierzchu, a między nimi owocowa słodycz. Ciasto robi się w zasadzie samo- połową masy wykładamy dno, na to truskawki z rabarbarem, na wierzch kruszonka (ciągle to samo ciasto), więc 5 minut i deser trafia do pieca.

To proporcje na małą blaszkę o średnicy ok.20 cm, spokojnie możecie jednak podwoić ilość składników i piec ciasto do zarumienienia, jakieś 15 minut dłużej.

Na koniec dodam jeszcze, że to ciasto świetnie smakuje podane lekko jeszcze ciepłe, z rozkosznie owocowym nadzieniem i może gałką lodów waniliowych na talerzyku obok?