Przepisy
Agaty

Prosty biszkopt z bitą śmietaną i owocami

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny

prosty biszkopt kuchnia agaty (1)

To takie ciasto,które robi się w zasadzie samo. Ubite jajka, trochę cukru, mąki i biszkopt gotowy (mój piekłam na wiejskich jajkach, stąd ten „kosmiczny” żółty odcień:). Na wierzchu rozsmaruj trochę ulubionego dżemu, nałóż ubitą śmietankę, owoce i już cudny deser gotowy!

prosty biszkopt kuchnia agaty (5)

Mój biszkopt upiekłam w małej foremce o średnicy ok. 18 cm. Jeśli chcesz przygotować większy placek, podwój proporcje i wydłuż czas pieczenia o ok. 10 minut.

prosty biszkopt kuchnia agaty (3)

Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z białkami, które zostały po upieczeniu biszkoptu, polecam migdałowe babeczki – do ich przygotowania potrzebne są z kolei tylko białka. Przepis na babeczki znajdziesz TU (link).

prosty biszkopt kuchnia agaty (2)