Przepisy
Agaty

Potrawy Wigilijne: Carpaccio z buraków z kozim serem

Przekąski, Surówki & sałatki, Święta, Warzywa

Tak, wiem. Nie jest danie typowo świąteczne. Pomyślałam jednak, że w wielu domach (w tym u mnie) na Wigilię pije się barszcz, powiązanie  buraków z Bożym Narodzeniem jest więc bezsprzeczne!

Follow my blog with Bloglovin

Równocześnie chciałam przygotować danie lekkie, które dobrze komponować się będzie z rybami, ożywi nieco smak tych cięższych, smażonych potraw.

Taka sałatka dzięki dodatkowi octu balsamicznego staje się słodko-kwaśna. I właśnie ten kwaskowaty dodatek jest niezbędny, żeby przełamać niezbyt wyrazisty smak buraków. Nazwałam tą przekąskę „carpaccio”, bo warzywa do niej pokroiłam w naprawdę cieniutkie plasterki. W tej formie prezentują się naprawdę świetnie!