Przepisy
Agaty

Wielkanocny przepyszny pasztet rybny
Przekąski, Przepisy, Ryby & owoce morza, Święta
Opis

Wiadomo, jak Wielkanoc- to pasztet. Tym razem jednak w wersji mniej oczywistej, bo to pasztet rybny. Pyszny, aromatyczny, delikatny- doskonały podany na zimno z porcją ostrego chrzanu.

Do przygotowania pasztetu użyć możecie w zasadzi dowolnej ryby o białym mięsie: dorsza, miruny, morszczuka…  Ja dodaję też poro kopru, bo dla mnie koperek to zapach wiosny ( a poza tym wspaniale komponuje się z delikatną rybą).

 

Pasztet możecie upiec „klasycznie” to znaczy po prostu wstawić do piekarnika lub ” w kąpieli”, to znaczy formę z pasztetem umieścić w większym naczyniu i przestrzeń między nimi wypełnić gorącą wodą. Taki pasztet nie będzie miał przypieczonej skórki, będzie za to bardzo delikatny (i upieczony bez ryzyka przesuszenia).

Proporcje na foremkę ” z kominem” o średnicy ok.25 cm.