Przepisy
Agaty

Puree z dyni- krok po kroku
Dodatki, Przepisy, Przetwory, Vege, Warzywa
Opis

Jesienią dynia to moja najlepsza kuchenna przyjaciółka. Dodaję ją praktycznie do wszystkiego (od porannych racuszków po pomidorową na obiad). Najwygodniej jest używać jej w formie puree (musu czy przecieru- jak kto woli). Możesz przygotować zapas takiego dyniowego puree i przechowywać je w zamrażalniku, żeby nawet zimą cieszyć się jej słodkim miąższem.

Ponieważ używam musu z dyni bardzo często, czas pokazać, jak go przygotowuję.

Dyniowe puree to baza wspaniałych dań, na dole posta znajdziecie przykłady przepisów z jego wykorzystaniem.

A teraz krok po kroku:

Dynię podziel na ósemki (lub cieńsze plastry, jeśli dynia jest duża).

puree-z-dyni-1

Wyjmij z nich (łyżką) pestki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz przez ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.

puree-z-dyni-9

puree-z-dyni-7

Upieczoną dynię lekko ostudź- lekko jeszcze ciepłą dynię łatwiej oddzielić od skórki. Miksowane puree będzie też gładsze, gdy będzie miksowane letnie.

Łyżką oddziel miąższ od skórki.

puree-z-dyni-5

Miąższ przełóż do miski …

puree-z-dyni-4

… zblenduj na gładkie puree.

puree-z-dyni-3

Mus z dyni przechowuj do 3 dni w lodówce, przykryty folią spożywczą lub schowaj do zamrażalnika i zużyj później do przygotowania najpyszniejszych, jesiennych dań, np. takich ja te (TU link do dyniowych przepisów z bloga):

dynia

W zależności od gatunku użytej dyni, puree będzie różnić się kolorem (od jasnożółtego po ciemnopomarańczowy) i konsystencją- mus może być wręcz rzadki lub gęsty (jak w przypadku dyni hokkaido)- w tym drugim przypadku zdarza mi się dolewać do niego nieco wody, aby łatwiej się z nim pracowało.