Przepisy
Agaty

Ryba na Święta czyli miruna na sposób „grecki”

Boże Narodzenie, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza, Święta
Święta za pasem. Tłumy w sklepach z dnia na dzień coraz większe, a czasu coraz mniej…
ryba po grecku (6)
Żeby ułatwić sobie kuchenne życie (co bardzo robić lubię!) stawiam w tym roku na filety bez ości. Mrożoną mirunę patagońską – poławianą u wybrzeży Chile – kulinarne odkrycie ostatnich lat – kupiłam już wcześniej (żegnajcie kolejki!) i w ostatniej, przedwigilijnej chwili wezmę się do pracy. Zatem rach-ciach i na stół wjedzie moja wersja nowa wersja klasycznej, świątecznej potrawy. Ryba w greckim stylu – czy po prostu – ryba po grecku –  delikatne klopsiki w pikantnym sosie pomidorowym z oliwkami. Będziecie nim zachwyceni, słowo!
ryba po grecku (4)
A jeśli zaś macie ochotę na nową wersję świątecznych pierogów (z miruną) zapraszam tutaj: youtube.com/abramczyktv  – ci, co próbowali, byli zachwyceni:)
ryba po grecku (3)
Na koniec link do mojej wcześniejszej propozycji na danie z miruny nowozelandzkiej – SUPERFILETA od firmy Abramczyk- podałam ją w delikatnym sosie porowo-koperkowym.
ryba po grecku (2)