Przepisy
Agaty

Sałatka z pieczonymi warzywami i kaszą

Przepisy – blog kulinarny, Surówki & sałatki, Vege, Warzywa

To jedna z moich ulubionych jesiennych sałatek, świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie zabrane do pracy. Nic nie zwiędnie, nic nie straci świeżości. Samo dobro!

Do przygotowania sałatki najczęściej wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale dziś użyłam mixu kasz i strączków (soczewicy, grochu itp). Kto co lubi. Do tego warzywa- u mnie sama marchewka, ale upiec można tez pietruszkę, seler, paprykę, cukinię. Na wierzchu słodki akcent- skarmelizowana w piekarniku czerwona cebula i winogrona.

Dla kontrastu, żeby wprowadzić trochę świeżości, wierzch posypałam ziarnami granatu i pokruszonym serem feta. Spora ilość posiekanej natki też świetnie by pasowała!

Chlust oliwy na wierzch, kilka kropli octu balsamicznego i możemy jeść!

Proporcje na ok.3 porcje.