Przepisy
Agaty

Smörgåstårta czyli Tort Kanapkowy

Przekąski, Przepisy – blog kulinarny

W zeszłym miesiącu, dzięki uprzejmości Unity Line mieliśmy okazję spędzić uroczy weekend w Szwecji. W ramach wspomnień tej wycieczki, przygotowałam Smörgåstårta, tort kanapkowym, o którym kelner w restauracji mówił, że to bardzo typowe i nie mniej popularne w Szwecji danie.

DSC_0010 (3)

Oprócz więc łososi, kiszonych śledzi i jabłeczników (o których więcej TU), Szwedzi zajadają się również kromkami chleba tostowego przekładanymi majonezem z różnymi dodatkami. Może to być wspomniany gravlax, śledź lub po prostu jajko. Do tego koperek i wszystko, co tylko dobrze się z tymi smakami skomponuje.

DSC_0004 (3)

Ja wybrałam krewetki, pastę kawiorową i jajka właśnie. Muszę przyznać, że już samo robienie tego „tortu” sprawiło, że śmiałam się sama do siebie, bo nie sądziłam, że kiedykolwiek układać będę ogórkowe różyczki na cieście pełnym majonezu!

DSC_0005 (3)