Szukając świątecznych inspiracji z jajkiem w roli głównej, powędrowałam na wyspy brytyjskie. A tam Scotch Egg czyli usmażone na chrupko jajko obtoczone warstwą mielonego mięsa.
Jak się zorientowałam, zwykle wykorzystuje się do jego zrobienia mięso surowej kiełbasy, ja jednak postawiłam na mieloną wołowinę z dodatkiem świeżej szałwii i natki pietruszki.
Najważniejsza przy przygotowaniu tego dania jest delikatność. Zależało mi, żeby po rozkrojeniu porcji, wylało się z niej płynne żółtko. Jajko ugotowałam więc na półtwardo i precyzją godną starego sapera umieściłam w mięsnej otoczce.
Proporcje na 1 porcję.
- wołowina mielon - 100-150 g na porcję
- jajko - 2 szt
- szałwia - 3 listki
- natka pietruszki - 1 łyzka, posiekana
- kolendra mielona - 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
- mąka pszenna - 1 łyżka
- bułka tarta - 1 łyżka
- olej - do smażenia
Jajko ugotuj na półtwardo (ok. 4-5 minut), żółtko musi pozostać w środku płynne. Ostudź i delikatnie obierz.
Do mięsa dodaj 1 łyżkę wody, posiekana natkę i szałwię, kolendrę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Na dłoni rozłóż mięso, aby utworzyło płaski placek o grubości ok.0,5 cm. Na środku ułóż jajko obtoczone w mące pszennej, otocz je ze wszystkich stron mielonym mięsem, na kształt kulki śnieżnej :)
Drugie jajko roztrzep, obtocz w nim przygotowaną porcję, a następnie pokryj bułka tartą. Smaż w głębokim tłuszczu, aż utworzy się na powierzchni chrupiąca skorupka. Podawaj od razu lub na zimno.





proszę o przepis na musztardę czekoladowo
-
Białą gorczycę mieszamy z kakao i zalewany octem winnym i zimną wodą. Całość pozostawiamy na minimum 12 godzin, by gorczyca wchłonęła cały płyn. Do namoczonej gorczycy z kakao dodajemy miód i sól do smaku. Całość miksujemy na jednolitą masę, dodajemy maliny (świeże lub mrożone), jeżeli potrzeba dodajemy jeszcze wodę lub ocet, by uzyskać pożądaną konsystencje krem
Boże mój, jak to przeeeeślicznie wygląda :)
Myślałem, że Szkoci tylko whisky wyczarowali, ale widzę i klopsik wspaniały im sie udał. Szczęśliwy naród.
Danie świetne na Wielkanoc. Zdjęcia super.