Przepisy
Agaty

Śniadanie: zdrowo i pysznie !
Dom Agaty, Podróże, Przepisy
Opis

nestle-platki-6

Jak świat długi i szeroki, w większości domów poranki wyglądają zadziwiająco podobnie. Jeszcze rozczochrane włosy, niedbale zarzucony szlafrok i … czas na miseczkę płatków na mleku! Skoro w milionach domów ten rytuał powtarza się niemal codziennie, coś w tych płatkach musi być, prawda?:)

nestle-platki-4

Wspaniale się złożyło, że miałam okazję osobiście się przekonać, w czym tkwi magia chrupiących kółeczek Cheerios, aromatycznych Cini Minis czy czekoladowego Nesquik’a.

nowe-92

nowe-115

Pojechaliśmy w grupie 10 bloggerów z całego świata na idylliczną, angielską wieś (gościł nas butikowy hotel Thyme połączony ze studio kulinarnym!) , by spacerując między stadami owiec i zajadając się „Victoria sponge” poznawać Płatki Śniadaniowe Nestlé, rozmawiać z dietetykami, by w końcu samodzielnie (!) przygotować domową wersję tych pełnoziarnistych płatków, a nawet (to teraz takie modne!) zdekonstruować płatkowe przepisy by przerobić je na gofry czy naleśniki (poniżej zdjęcia efektów naszych eksperymentów).

nowe-103

nowe-88 nowe-45 nowe-44 nowe-43 dsc_0031

Przejdźmy do szczegółów. Głównym składnikiem płatków Nestlé jest pełne ziarno. Zaskoczyło mnie to. Oczywiście, sądziłam, że znajdę w nich elementy pełnoziarniste, ale nie spodziewałam się, że jest to składnik najważniejszy.

nowe-130

W ramach światowego trendu ograniczania spożycia cukru, płatki Nestlé też przechodzą metamorfozę. W porcji (30 g) zawierają maksymalnie 2 łyżeczki cukru. Wiem, lepiej byłoby się go całkowicie pozbyć, ale doceniam starania,  by cukier ograniczyć. Ważne też, że usuniętego cukru nie zastąpiono sztucznymi słodzikami. Zmniejszana jest też ilość dodawanej soli. Żywy przykład? Receptura Nesquik zawiera o 30% mniej cukru i o 45% więcej pełnych ziaren niż w 2003 roku. Idziemy w zdecydowanie dobrym kierunku!

nowe-36_2

Oprócz rozmów o zdrowych nawykach, roli zbilansowanych śniadań w naszej codziennej diecie, mieliśmy też zadania praktyczne do wykonania. Każdy bloger musiał choć na chwilę odłożyć swój smartfon, zakasać rękawy i wziąć się do gotowania!

Przygotowywaliśmy dania na podstawie zdekonstuowanych przepisów na płatki. Tłumacząc to bardziej obrazowo- składniki używane do produkcji konkretnych rodzajów płatków Nestlé stawały się bazą do ugotowania nowych potraw. Dziewczyny z Fresheather przygotowały te piękne gofry (mając za bazę recepturę kuleczek Nesquik).

nowe-30 nowe-24_1

Moim zadaniem natomiast stała się praca nad składnikami Chocapic i przygotowanie z nich pankejksów z owocowym sosem.

Nestle_608

nowe-23 nowe-17

Zanim jednak nastać miała najprzyjemniejsza część (degustacja!), czekały nas jeszcze warsztaty fotograficzne. Nauki od Mistrzów nigdy dość! Zajęcia prowadził absolutnie przezdolny i przemiły Ellis Parrinder, a ja gimnastykowałam się, jak tylko mogłam :)

Nestle_1116 Nestle_1120

Wracając jednak do sedna całego wyjazdu- nauce o zdrowym początku dnia. Wiemy, że na samej miseczce płatków pełnowartościowe, zrównoważone śniadanie się nie kończy. Nie zapominajmy więc o nabiale i dodatku (najlepiej świeżych) owoców. Zaleca się, aby poranny posiłek zaspakajał około 25–30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Śniadanie daje jednak nie tylko energię – to również źródło białka, błonnika, witamin, składników mineralnych i wielu innych składników odżywczych. Pamiętajmy, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia!

nestle-platki-2 nowe-122

Ponieważ spotkaliśmy się w grupie osób z różnych krajów okazało się, płatki to nie tylko śniadaniowy przysmak. W Meksyku je się je na obiad, w odróżnieniu od Indonezji, w której śniadanie to zwykle pożywna zupa na rosole. Cóż, co kraj to obyczaj. Przyznaliśmy jednak jednogłośnie, że łączy nas jedno- podjadanie od czasu do czasu płatków prosto z opakowania. Bo kto by się oparł chrupiącym, czekoladowy płatkom?!

nestle-platki-5

Na koniec cała blogerska drużyna w komplecie!

img_7727

(A ja cicho szepnę tylko, że mam nadzieję, na kolejne spotkanie w tak wspaniałym gronie niezwykłych osób z całego świata!)