Przepisy
Agaty

Spanakopita (po mojemu)

Kuchnie świata, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa

O kuchni greckiej pisałam Wam w 2014 roku TUTAJ, a potem (całkiem niedawno) TUTAJ opisując moje ulubione dania tej kuchni.  Składniki w niej używane nie są dla nas egzotyczne (choć oczywiście zdaję sobie sprawę, że tak świeżych ryb, cy aromatycznych cytryn ze świecą na naszej północy Europy szukać), bez problemu w zasadzie możemy więc w kuchni odtworzyć smak wakacji.

Ja dziś pokusiłam się o przygotowanie potrawy, która zaliczyć można do greckiego street foodu- sprzedawane niczym nasze poczciwe drożdżówki zawijasy z chrupiącego ciasta phillo kryją w sobie delikatne szpinakowo- serowe nadzienie (często pachnące koperkiem). Moja wersja jest nico bogatsza, bo obok szpinaku i fety dodałam do dania jeszcze … cukinię. Tak jak pisałam w tytule, jest to Spanakopita mojego przepisu, więc faktycznie nieco odbiega od pierwowzoru. Jednak największa zabawa w kuchni to eksperymentowanie, prawda?!

 

Z podanych proporcji przygotujecie danie na kolację dla 3-4 osób.

I na koniec (lekko już nadgryziony:) oryginał: