Już nie raz powoływałam się na moją ulubioną książkę, jako źródło niezawodnych sposobów na przygotowanie idealnej porcji mięsa. Gdy mówię o takim właśnie doskonałym kawałku, pierwsza rzecz jaka przychodzi mi na myśl to polędwica wołowa, średnio wysmażona.
Tu, oprócz mięsa, główne skrzypce gra flambirowany sos z dodatkiem ziaren zielonego pieprzu oraz koniaku i śmietanki… Brzmi nieźle, prawda?
Wiem, że nie jest to danie na szybki obiad, ale naprawdę warto spędzić trochę czasu na jego przygotowaniu. Cudowny smak zrekompensuje wszystkie kuchenne trudności!
- polędwica wołowa - 4 kawałki, ok. 220 g każdy o grubości 3 cm
- oliwa - 2 łyżki
- zielony pieprz - 1/4 szklanki ziaren, bez zalewy
- masło - 1 łyżka
- szalotka - 1 szt
- koniak - 3 łyżki
- śmietana - 1/2 szklanki, gęsta
- bulion wołowy - 1/4 szklanki
- sól, pieprz - do smaku
Mięso oczyść z błonek, pokrój na kawałki. Każdy natrzyj dobrą oliwą i odstaw na ok. 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
W małym rondelku zalej ziarna pieprzu wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Odcedź i odstaw.
Patelnię rozgrzej na ogniu przez ok. 3 minuty, mięso przypraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej oliwę, nieco zmniejsz ogień. Mięso smaż 2,3 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony. Porcje przełóż na kratkę ustawioną nad talerzem (żeby na niego spłynęły soki) i zostaw tak przez ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 220 oC, mięso z sokami przełóż z powrotem na patelnię i piecz przez ok. 9 minut (będzie średnio wysmażone). Odstaw na 5 minut.
Na patelni, na której smażyły się steki rozpuść masło. Dodaj szalotkę i podsmaż przez ok. 2 minuty, aż zmięknie. Dodaj ziarna pieprzu, przesmaż przez minutę. Dolej koniak i podpal. Lekko potrząśnij patelnią zaczekaj aż płomienie się wypalą. Wlej śmietanę i bulion, gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Steki włóż na patelnię z sosem i podgrzewaj około minutę (w razie konieczności dopraw sos np. solą). Podawaj od razu.





Brzmi i wygląda nieźle! Idę zajrzeć co to za książka:)
Pozdrowienia, Agatko, serdeczne!
wygląda super! :) mój mąż uwielbia sosy z zielonym pieprzem więc muszę spróbować ten :)
pozdrowienia
Masz mój głos :D
-
Głos kupiony stekiem, yeah! ;)
Świetny przepis. Dlaczego gotujesz ziarna pieprzu wczesniej?
-
Gotowanie ma lekko złagodzić ich smak ( a przepis faktycznie udany :)
Hej,
dlaczego oliwa a nie masło do smażenia steków?
-
Dla odmiany;) Poza tym oliwa się tak łatwo nie pali i ma pyszny smak!
Czy podczas flambirowania należy się obawiać o meble kuchenne nad kuchenką? Nigdy tego nie robiłem, stąd moje pytanie.
-
Na wszelki wypadek proponuję przesunąć patelnię spod szafki, czasem płomień potrafi być naprawdę spory!
-
Będę próbował, dzięki za info :)
-
Właśnie zrobiłem – rewelacja. Trzeba tylko uważać, żeby nie przypalić szalotki, bo ona sie pichci w ciemnym sosie i nie widać jak się przypala, a robi to oczywiście wprost proporcjonalnie do ceny używanej polędwicy wołowej :)
-
Złośliwość rzeczy martwych ;)
Jak długo należy piec, aby wyszedł „well done”? I czy można zamienić koniak na whisky?
-
Zbyt długo, moim zdaniem ;) koło 15 minut, sądzę.
Po prostu genialny :-)
Jaką śmietanę dach do sosu słodką czy kwaśna i w którym momencie dodać sól do sosu i mięsa.
-
Mięso doprawiamy już na patelni, a śmietanka słodka
Genialny przepis!!! Uwielbiamy tę wołowinę.
Polecamy każdemu!!!
Jadłbym i oglądał zdjęcia. Na okrągło !!!