Przepisy
Agaty

Tarta z kremem kardamonowym

Ciasta, Ciasteczka, Desery, Przepisy – blog kulinarny, Tarty

Muszę przyznać, że sporo sobie po tym przepisie obiecywałam. Na zdjęciu w książce kucharskiej zobaczyłam piękne ciasto z idealnie gładkim kremem, na który od razu zrobiła mi się wielka ochota. I tak jak efekt wizualny mogę uznać za wystarczający, tak smakowi tarty czegoś brakuje… Jest niezwykle delikatna i ta delikatność to chyba największy minus tego deseru- jest zupełnie bez charakteru. Myślę, że uratować sytuację mógłby podany obok mus z leśnych owoców, albo porcja świeżych malin, ale na taką wariację zostaje mi poczekać do lata…

To jest przepis ku przestrodze, dobra okazja do poeksperymentowania z dodatkami, bo sama masa wypełniająca ciasto jest łatwa w przygotowaniu, z fajną konsystencją. Dużym plusem jest kruche ciasto- na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam przy innych wypiekach. Jest elastyczne, nie rwie się i łatwo daje się wałkować. To największy atut tego przepisu, ale o gustach się nie dyskutuje i może Wam tarta przypadnie do gustu? :)