Przepisy
Agaty

Twarogowa babka waniliowa

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny

To była jedna z lepszych szarlotek, jakie w życiu jadłam. Jak widać po scenerii zdjęć upiekłam ją jeszcze latem…

No właśnie, miała być szarlotka, ale zgubiłam na nią przepis. Nie dam jednak za wygraną, będę szukać, a w między czasie zapraszam na babkę, która chyba zagości w tym roku na moim świątecznym stole.

Skusiłam się na jej zrobienie, bo zawiera mój ulubiony twaróg. Wypieki z jego dodatkiem mają tą miłą cechę, że długo zachowują świeżość.

 

Babka ładnie rośnie, choć trochę się tego obawiałam, bo surowe ciasto było dość gęste, musi spędzić w piekarniku jakąś godzinę, a zdecydowanie najlepsza jest następnego dnia po upieczeniu.

Możecie aromatyzować ją skórką pomarańczową, cytrynową lub dodać kawałeczki czekolady. Ja postawiłam na waniliową klasykę.

 Przepis (ze zmianami) ze strony icantstandup.blogspot.fi