Przepisy
Agaty

Wielkanocna szynka pieczona, z trzema sosami
Mięso, Przepisy, Święta
Opis

Pieczona szynka- Królowa wielkanocnego stołu. Tym razem wraz z Makro przygotowałam przepis na jedną z najbardziej typowych świątecznych potraw. Solidna porcja mięsa, dobrze doprawiona, odpowiednio długo pieczona- nie ma sobie równych.

Mięso zamarynowałam, a przed samym pieczeniem doprawiłam świeżym tymiankiem i plastrami boczku.

Żeby podkreślić jej smak, przygotowałam trzy sosy, każdy o wyjątkowym smaku.

Klasyczny sos chrzanowy, dzięki dodatkowi ubitej śmietanki kremówki jest lekki niczym chmurka.

Kolejny, aromatyczny sos z suszonych śliwek z nutą goździków.

Oraz ziołowy jogurtowy sos z dodatkiem majonezu, korniszona i gotowanego na twardo jajka (te od zielononóżek podobno są najlepsze!). To swobodna wariacja na temat klasycznego sosu tatarskiego.

Wszystkie trzy będą znakomitym dopełnieniem dań serwowanych na Waszych świątecznych stołach, jestem tego pewna!