Przepisy
Agaty

Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki

Ciasteczka, Desery, Przepisy – blog kulinarny, Święta

To pomysł na błyskawiczny deser wielkanocny. Tylko mieszasz składniki, kwadrans w piekarniku i od razu cieszyć się możesz intensywnymi w smaku, lekkimi kokosankami.

Kokosanki to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka składające się dosłownie z kilku tylko składników. Są miękkie w środku, przyjemnie wilgotne, idealnie pasować będą do kawy podanej na zakończenie wielkanocnego śniadania.

wielkanocne kokosanki ciasteczka na talerzu

Jak przygotować kokosanki?

Do przygotowania wielkanocnych kokosanek użyłam małych silikonowych foremek w kształcie jajeczek. Jeśli takich nie macie, możecie naturalnie uformować ciasteczka dłońmi (łyżeczkę masy nałóżcie między dłonie pokryte odrobiną oleju, żeby masa się do nich nie kleiła). Można także  przygotować większe porcje przy pomocy np. łyżki- gałkownicy do lodów i upiec duże kokosanki (pamiętajcie jednak, by w takim przypadku wydłużyć czas pieczenia ciasteczek).

wielkanocne kokosanki z gorzką czekoladą

wielkanocne kokosanki z polewą czekoladową

Ozdabianie wielkanocnych jajek-kokosanek:

Wierzch jajeczek-kokosanek ozdobiłam smugami roztopionej, gorzkiej czekolady i dodatkowo ozdobiłam posypką. Smak ciemnej czekolady świetnie komponuje się ze słodyczą kokosa!

wielkanocne kokosanki na talerzu

Z proporcji upiekłam 14 małych kokosanek, ilość zależy jednak od tego, jak duże „jajeczka” przygotujecie. Te widoczne na zdjęciach mają ok.3 cm długości.

ciasteczko kokosanka