Przepisy
Agaty

Wielkanocne (mini) baby drożdżowe

Ciasta, Desery, Muffiny & babeczki, Przepisy – blog kulinarny, Święta

mini baby wielkanocne

Każdy zna to uczucie przedświątecznego pędu, gdy czasu coraz mniej, a coraz więcej rzeczy do sprzątnięcia, ugotowania, uprasowania i upieczenia… Jeśli jesteście w sporym niedoczasie, a tu jeszcze wielkanocna baba czeka na zrobienie, nadchodzę z rozwiązaniem problemu: oto mini baby wielkanocne, szybkie do przygotowania, pieką się dosłownie kilka minut, więc na pewno zdążycie je przygotować!

babeczki wielkanocne lukrowane

Takie mini babki wielkanocne świetnie wyglądają podane na dużym talerzu jako indywidualny deser dla każdego uczestnika wielkanocnego śniadania, doskonale sprawdzą się także w koszyczku na święconkę, naprawdę nie zajmą dużo miejsca:)

W środku babeczek znajdziecie rodzynki. Aby były miękkie i pyszne, przed pieczeniem namoczcie je w soku pomarańczowym lub w ulubionym alkoholu (na przykład w rumie), gwarantuję, że wyniesie te urocze wypieki na zupełnie nowy poziom!

babeczki wielkanocne z pistacjami i lukrem

Wierzch babeczek (tradycyjnie, jak to na Wielkanoc) ozdobiłam lukrem i dodatkowo posypałam siekanymi pistacjami (kupując pistacje zwróćcie uwagę, aby nie były solone!)

Do upieczenia tych mini-ciast użyłam malutkich, silikonowych foremek „z kominkiem”, możecie jednak z powodzeniem zastąpić je zwykłą formą do wypieku muffinek.

babeczki wielkanocne

Z podanych proporcji upieczecie 6-8 dobrze wyrośniętych babeczek.