Przepisy
Agaty

Wiosenne risotto ze szparagami i pesto
Konkursy i Testy, Kuchnie świata, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

Szalenie lubię pokazywać Wam na blogu produkty, które z przyjemnością stosuję we własnej kuchni. Jeśli jeszcze dołączyć do nich „metkę” Made In Italy- jestem w siódmym niebie, bo przecież trudno o lepsze i pyszniejsze dania, niż te z włoskim rodowodem!

Dziś kolejna na blogu odsłona risotta. Tym razem wiosennego, lekko zielonego ze świeżymi listkami szpinaku, szparagami i odrobiną bazyliowego Pesto- dla zaostrzenia smaku. Jednak wcale nie o dodatki w idealnym risotto chodzi, na pierwszym miejscu musi być ryż! A jeśli już o nim mowa, to przedstawiam (a może wcale przedstawiać do nie trzeba?!) klasyka klasyków, arborio marki Gallo.

Idealnie kremowy po ugotowaniu, choć wciąż stawiający po ugotowaniu lekki opór zębom. To krótka charakterystyka perfekcyjnie ugotowanego ryżu w risotto. Aby ten efekt otrzymać naprawdę ważne jest odpowiednie dobranie produktu. Jeśli dodam, że założona 163 lata temu (!) Riso Gallo to najstarsza łuszczarnia ryżu w Europie, chyba nikt nie będzie miał wątpliwości, że firma wie, co robi i na czym jak na czym, ale na ryżu to zna się jak nikt!

Z tym większą przyjemnością zapraszam więc na moje wiosenne risotto … pamiętajcie jednak, że risotto to nie fast food. Aby cieszyć się jego idealnie kremową konsystencją trzeba poświęcić mu nieco czasu. Ale warto, naprawdę warto- niewiele jest rzeczy tak DOBRYCH, jak DOBRZE przyrządzone risotto!