Przepisy
Agaty

Wytrawne muffinki z serem i inne przekąski na wakacje
Muffiny & babeczki, Przekąski, Przepisy
Opis

Nie przejmując się zupełnie tym, że dziś 13 (bo to przecież szczęśliwa data!) zapraszam na wspomnieniowe muffinki wprost z sobotniego wydania DDTVN (tu link), w którym miałam przyjemność gotować.

serek do smarowania hochland (6)

Do przygotowania moich babeczek użyłam cukinii, szynki i szczypiorku, a dodatek serka do smarowania Hochland zastąpił mi tłuszcz (np. olej), jak zwykle do tego typu wypieków trzeba dodawać.

serek do smarowania hochland (3)

Muffiny są intensywne w smaku, a przy tym bardzo wygodne do jedzenia. Idealnie nadają się na piknik, czy jako drugie śniadanie w pracy i szkole. Najłatwiej odchodzą od papierka po dokładnym ostudzeniu.

serek do smarowania hochland (5)

Do babeczek dodajcie serek do smarowania o intensywnym smaku np. cheddar lub orzechowy, delikatniejszy emmentaler.

serek do smarowania hochland (7)

A to pozostałe potrawy, jakie miałam przyjemność przygotować w studio:

Zupa z cukinii i młodych ziemniaków

1 por
2 cukinie
3 młode ziemniaki
1 l. bulionu
½ opakowania serka do smarowania Hochland gouda
Sól, pieprz- do smaku
Gałka muszkatołowa
Koperek- do podania
Śmietana 18%- do podania
2 łyżki oliwy

Na oliwie zeszklij drobno posiekany por, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką) oraz ziemniaki. Przesmaż, zalej bulionem, gotuj do miękkości. Dodaj serek, zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku.
Podawaj z kleksem śmietany i gałązką koperku na wierzchu.

Chrupiące kanapki z pastą z makreli

1 wędzona makrela
3 jajka ugotowane na twardo
½ opakowania serka do smarowania Hochland Emmentaler
3 łyżki posiekanego szczypioru
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 korniszony
3 łyżki twarożku „grani”
2 łyżki majonezu
1 łyżka pikantnego ketchupu
Sałata- do podania
Pełnoziarniste pieczywo tostowe- do podania
Sól, pieprz- do smaku

Jajka ugotuj na twardo, połącz z obraną z ości makrelą, posiekanymi ziołami i korniszonem. Twarożek wymieszaj z majonezem, ketchupem i serkiem. Połącz składniki, przypraw do smaku. Podawaj na ciepłych grzankach z sałatą.

Sałata z grzankami, szynką dojrzewającą, jajkiem w koszulce i serowo-winnym sosem

Bagietka
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Mieszanka sałat
1 opakowanie szynki szwardzwaldzkiej
1 ogórek świeży
6 rzodkiewek
3 jajka
2 łyżki białego octu winnego
¼ szklanki białego wytrawnego wina
1/2 opakowania serka do smarowania Camembert
Sól, pieprz- do smaku
Bagietkę pokrój na cienkie kromki, natrzyj ząbkiem czosnku, skrop oliwą i upiecz do zezłocenia pod grzałką piekarnika.

Zagotuj garnuszek wody z białym octem winnym, do lekko gotującej się wody delikatnie wbij jajka. Gotuj ok. 4-5 minut.

Szynkę pokrój w paseczki, usmaż na chrupko na rozgrzanej patelni. Sałatę wymieszaj z pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami i ogórkiem. W garnuszku zgotuj przez minutę białe wino. Dodaj serek, połącz, przypraw do smaku i ostudź. Tak przygotowanym sosem polej warzywa, dodaj szynkę i grzanki. Na wierzchu ułóż ciepłe jajko.