Przepisy
Agaty

Zimowa surówka z cykorii
Przepisy, Surówki & sałatki, Warzywa
Opis

Mogło by się wydawać, że zimą skazani jesteśmy na marchewkę i buraczki, czasem kapustę, ale zapominamy o warzywach, które właśnie teraz są najlepsze: brukselka, jarmuż czy cykoria właśnie.

Niektórzy obawiają się gorzkiego posmaku tego warzywa. Wystarczy jednak tylko wybierać sztuki jasne (słabo wybarwione), przed jedzeniem dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. I już! Cykoria gotowa jest do jedzenia. A ta lekko gorzka nuta dodaje tylko wyrazistości tym chrupiącym listkom.

Dziś proponuję cykorię w wersji „na świeżo”- w surówce (choć wiem, że świetnie sprawdza się też podawana na ciepło- szczególnie w zapiekankach). Dobrałam do niej kontrastowe, słodko-kwaśne dodatki (i to takie, na które też mamy szczyt sezonu): pestki granatu i pomarańcze/mandarynki. Do tego wyrazisty sos musztardowo-miodowy i sałatkę można stawiać na stole!

Jak większość surówek, tę również najlepiej przygotować (szczególnie polać sosem) bezpośrednio przed podaniem.